Tapahtumanjärjestäjien seminaari ConCon^7 – Oppeja ja katsetta eteenpäin

Verke isännöi järjestyksessään seitsemättä tapahtumanjärjestäjien seminaaria nimeltään ConCon^7 Toimintakeskus Hapessa, Helsingissä 27.10. Seminaari oli suunnattu etupäässä vapaaehtoisvoimin toteutettavien yleisötapahtumien järjestäjille, mutta kuten aikaisemmissakin ConCon-seminaareissa, oli nytkin mukana muunkinlaista vapaaehtoistoimintaa järjestäviä yhdistyksiä ja tahoja.

 

Suurin osa ConCon-seminaareissa edustetuista tapahtumista tai tahoista on alusta asti liittynyt pääasiassa nuoriso- ja fanikulttuureihin  sekä harrastuksiin, kuten roolipelaamiseen, japanilaiseen animaatioon ja sarjakuvaan, erilaiseen pelaamiseen ja niin edelleen. Kyseiset harrastepiirit hyödyntävät vahvasti verkkoa tai toimivat kokonaan verkossa, joten Verkessä oli luonnollisesti mielenkiintoa edustettuina olevia tahoja kohtaan. ConConista onkin muutaman vuoden saatossa kasvanut oma tapahtumanjärjestäjien yhteisönsä.

Tämänkertaisen ConCon-seminaarin teemana oli verkon, sosiaalisen median ja verkostojen hyödyntäminen tapahtuman järjestämisessä. Isännöimällä tapahtumaa Verke tahtoi ensisijaisesti mahdollistaa nuoriso- ja fanikulttuuritapahtumien kehittymisen verkkoa ja sosiaalista mediaa hyödyntämällä, mutta myös esitellä niiden parissa työskentelemisen mahdollisuuksia nuorisotyön toimijoille. Toki ConCon-seminaarien tarkoitus on myös alusta asti ollut jakaa tietoa ja kokemuksia tapahtumanjärjestäjien kesken tai, kuten muuan järjestäjäkonkari minulle seminaarin päätteeksi asian toisin virkkoi, jakaa epäonnistumisia ja oppia niistä.

Tarkempaa tietoa seminaarista ja ohjelmasta on nähtävillä täällä. Tilaisuuden videotallenteet löytyvät monien muiden Verken järjestämien koulutustilaisuuksien tallenteiden tapaan Verken Bambuser-kanavalta ja ovat tulossa myöhemmin myös Youtubeen (päivitän blogausta, kun tämä on tehty). Tässä vielä suorat linkit ohjelmiin teatteritila Narrissa ja kokoushuone Konfliktissa osa 1osa 2. Suurta yleisöä kiinnostaa uskoakseni eniten Narrissa käyty keskustelupaneeli ’Sosiaalisen median hyödyntäminen tapahtuman järjestämisessä’ joka alkaa tallenteessa kohdassa 2:17:40. Nuorten parissa työskenteleville mielenkiintoinen ja tarpeellinen ohjelma on varmasti myös itse tapahtumassa vähälle huomiolle jäänyt Jarmo “Minttu” Kedon ’Osallistaminen kurssitoiminnalla’, joka löytyy Narrin tallenteesta kohdasta 4:35:30. Tallenneen katsomista suosittelen myös seminaarissa paikanpäällä olleille. Mitä muuta haluaisitte nostaa esiin tai kysyä ohjelmasta tai puheenvuoroista? Kommentoikaa blogausta tai olkaa yhteydessä allekirjoittaneeseen (sähköpostini alla).

ConCon-seminaarikin kärsi joistakin teknisistä ongelmista ja puutteista, joista voi oppia verkkoon streamattavan tapahtuman tai seminaarin järjestämisestä. Olkoon seuraavat siis opiksi sekä allekirjoittaneelle että esimerkinä muille.

Ensinnäkin Turusta käsin vanhemman rikoskonstaapeli Ville Lahden pitämällä etäpuheenvuorolla (Konflikti osa 1, 59:00) olisi voitu hyödyntää langatonta mikkiä tietokoneessa, josta Skype-puhelu streamattiin. Nyt käytössä ollutta kuulokemikrofonia ei oltu asetettu puhelun äänilähteeksi, joka hieman hankaloitti dialogia. Palaute oli välitöntä, kiitos siitä! Jos streamauksessa on useampi kuin yksi äänilähde, varsinkin jos ne ovat erityyppisiä, kannattaa olla tarkkana asetusten kanssa.

Toiseksi, mitä Twitteriin tulee, oli sen käyttö tapahtuman aikana kiitettävän runsasta. Tätä osasin odottaa, joten olisi todellakin kannattanut asentaa suhteelllisen pienellä vaivalla ainakin toiseen ohjelmatilaan kangas, josta Twitterissä käytyä keskustelua olisi voinut seurata. Lisäksi Twitterin käytön mahdollisuutta olisi voinut rummuttaa etukäteen enemmänkin kuin  vain edellisessä blogauksessani, sillä se olisi ollut kätevin tapa etäosallistujille kommentoida ohjelmia reaaliaikaisesti.

Kolmanneksi, Tapahtumapaikan eli Toimintakeskus Hapen tiloissa toimiva langaton verkko ei päästänytkään meitä moderaattoreita chatteihin ja pääsimme avustajani kanssa liitymään keskusteluihin vasta iltapäivällä. Etäosallistuminen on mielestäni tehtävä mahdollisimman helpoksi emmekä päässeet omalta osaltamme sitä toteuttamaan. Suunnitelma B pitäisi aina olla olemassa ja varmistaa, että streamausta seuraavien kommentit tulevat huomatuksi. Useita  streamausta eri lähteistä seuranneena olen huomannut, että näin ei aina ole.

Jokaisen seminaarin jälkeen on hyvä pysähtyä miettimään: Mitä nyt? Toivon seminaarin videotallenteille mahdollisimman paljon katosojia ja keskustelua. Toivon myös, että varsinkin seminaarin paneelissa käytyä keskustelua jatkettaisiin eri foorumeilla. Myös muissa puheenvuoroissa nousi esiin yleisesti nuorten omaehtoista toimintaa koskevia mielenkiintoisia asioita ja näkökulmia. Jään myös innolla odottamaan Kim “digikim” Viljasen valmistelemaa ’Vapaaehtoistoiminnan käsikirjaa’, johon liittyvä ohjelma löytyy Konfliktin tallenteesta osa 2.

Seuraavan ConCon-seminaarin järjestäjästä on jo käyty keskustelua mukana olleiden tapahtumanjärjestäjien kesken ja uskon, että perinne jatkuu. Seitsemännen ConConin tavoitteiden kannalta pidän myös tärkeänä, että nuorten parissa toimijat, järjestöjä ja kunnallisia nuorisotoimia myöten, saataisiin mukaan keskusteluun ja kiinnostumaan nuorille suunnatuista ja suosimista tapahtumista sekä niihin liittyvistä, verkossa toimivista kulttuureista. Potentiaalisia synergiaetuja ammattilaisten ja vapaaehtoisvoimin toimivien tapahtumanjärjestäjien yhteistoiminnalle olisi varmasti paljon, mutta välillä vaikuttaisi mielestäni olevan muuri: Tapahtumanjärjestäjät eivät usein koe tekevänsä nuorisotyötä (eikä tarvitsekaan) eivätkä ammattilaiset ehkä aina näe tapahtumissa mahdollista nuorisotyöllistä panosta. Toivon, että ConConia isännöimällä Verke on onnistunut jatkossa hälventämään näitä ennakko-oletuksia.

Kommentoikaa blogausta ja erityisesti ohjelmia! Kysymyksiä ja kommentteja saa lähettää myös allekirjoittaneelle sähköpostitse. Ehdin vastailla aiheeseen vielä viikon 51 alkupuolella.

pekka.myller@verke.orgVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s