Nuorten pelinkehitystoiminta on panostusta tulevaisuuteen

Pelitalon syksy käynnistyy kohisten. Myös paljon huomiota saanut pelinkehitystoiminta aloittaa uuden toimintavuoden syyskuussa. Pelitalon pelinkehityskerhossa, tai “devaajien” kesken Gamedev-klubilla, nuoret oppivat tekemään  tietokonepelejä asiantuntijoiden ohjauksessa. Pelien tekemisen lomassa kehittyvät teknisten taitojen lisäksi tarpeelliset ryhmätyöskentelytaidot, projektiosaaminen ja oman osaamisen sekä valmiin tuotoksen markkinointitaidot.

On fakta, että Suomi elää työnteosta ja viennistä. Ilman niitä taloutemme ei kasva eikä meillä ole sitä voita leivän päälle. Peliala on alati kasvava teollisuuden haara Suomessa. Kulttuurisen viennin puolella pelit ovat yksi vetävimmistä osa-alueista Suomessa, tällä hetkellä vetävämpi kuin esimerkiksi kevyen musiikin ala. Väkilukuun suhteutettuna Suomi on pelialalla yksi maailman johtavista maista. Pelialan osaajia koulutetaan Suomessa niin toisen asteen opinnoissa kuin korkeakouluissa sekä yliopistoissa. Eikö pelialalla olisi sitä kauan kaivattua uutta Nokiaa?

Meillä ei kuitenkaan Suomessa ole varaa tuudittautua edellä mainittujen seikkojen varaan. Jotta peliala kehittyisi ja kasvaisi edelleen ja siitä tulisi pysyvä osa suomalaista elinkeinorakennetta, pitäisi toimintaa lisätä ruohonjuuritasolla – kouluissa, harrastuspuolella ja kodeissa. Meillä on jo nyt hyviä projektin alkuja ja orastavia toimintamuotoja, jotka tukevat lasten ja nuorten harrastuneisuutta pelien tekemiseen. Eri yhteistyötahojen iNNOSTU! -tapahtuma on nimensä mukaisesti innostanut helsinkiläisissä kouluissa oppilaita ja opettajia aloittamaan pelinkehityskerhoja esimerkiksi iltapäivätoiminnan tai jopa vapaavalintaisen aineen muodossa. Verke ja Pelitalo ovat ylläpitäneet GameDev-klubia, joka toimii nuoriso-ohjaajan ja pelialalla työskentelevien vapaaehtoisten ohjaajien voimin. Helsingin Yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen Linkki-resurssikeskus järjestää lapsille ja nuorille peliohjelmointikerhoja sekä -leirejä. On kuitenkin selvää, että tarvitaan lisää samantyyppistä toimintaa niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa. Siitä hyötyisivät kaikki, etenkin lapset ja nuoret, jotka oppisivat nykyaikana tarvittavia tietoteknisiä taitoja mielekkään tekemisen kautta. Kysyntää varmasti on tämäntyyppiselle toiminnalle, sen osoittivat Pelitalolla Linkin kanssa yhteistyössä  pidetyt viikon pituiset kesäleirit, joissa opeteltiin pelien ohjelmointia. Leirit täyttyivät nopeasti ja lisää tulijoita olisi varmasti ollut jonossa!

Ei kannata vaipua synkkyyteen, jos kokee, että itsellä ei ole osaamista tai voimavaroja pelinkehitystoiminnan aloittamiseen. Oli sitten nuoriso-ohjaaja, opettaja, kunnan päättäjä tai vaikka aktiivinen vanhempi, voi olla varma, että tukea saa jos sitä kysyy. Igda (International Game Developers Association) on Suomeenkin juurtunut yhteisö, joka kokoaa Suomessa toimivia pelialan ammattilaisia yhteen. Meillä Pelitalolla on erittäin hyviä kokemuksia yhteistyöstä igdalaisten kanssa ja sieltä kautta olemme saaneet muun muassa vierailevia asiantuntijoita opastamaan nuoria klubillemme. Myös monet pelialan firmat tai oppilaitokset ovat usein innokkaita tulemaan mukaan yhteistyöhön. Jos itse haluaa tutustua pelien tekemiseen, suosittelen kokeilemaan scratch- pelinteko-ohjelmaa, joka sopii hyvin vasta-alkajille. Scratchin avulla voi tehdä pienen pelin jo päivässä ja oppia valtavan määrän asioita, mikä tukee ymmärrystä pelintekemisen sisällöstä.

Olemme Pelitalolla saaneet hyvän kokemuksen pelinkehitystoiminnasta. Se, millaista osaamista meillä on nuorisotyön puolella, täydentää hyvin sitä osaamista, mitä pelialan ammattilaisilla on ja toisin päin. Pelinkehitystoiminnan kautta nuorilla on mahdollisuus oppia hyödyllisiä taitoja ja ehkä jopa työllistyä. Eikö tämän tyyppiseen toimintaan pitäisi juuri nyt tarttua laajemminkin? Koodaamisiin!Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s