Kesäleirihaaste 2013

Suomessa on vietetty taas vilkas leirikesä. Leirien tarjonnasta voi poimia urheilu-, taide- ja rippileirien lisäksi joitakin tarkemman teeman leirejä kuten Harry Potter- tai Amazing Race- leirit.

Vuodeksi 2013 haastan jonkun kunnan järjestämään Minecraft-leirin. Millainen leiri se olisi ja miksi ihmeessä sellainen pitäisi järjestää?

Se voisi olla toki samankaltainen kuin Tampereen seurakunnan Bittileirit. Lanitusleirit, joihin yhdistyy mm. Minecraft servulla yhdessä tekeminen. Haastan kuitenkin tekemään leirin, jonka pääasiallisena tarkoituksena on hyödyntää Minecraftin pelimekanismia ja suosiota.

Minecraft?

Mikäli katsotaan Minecraftin ensimmäisiä minuutteja Survival-pelimuodossa tulee pelin ydin suhteellisen selkeäksi. Linkki videoon Minecraft-pelin ensi minuuteista.
Pelissä aloitetaan uudesta ympäristöstä, tyhjältä pohjalta. Ensimmäiseksi usein hankitaan puuta. Kun on ensin saatu raakapuuta, voidaan tehdä siitä lautaa, tikkuja ja näistä työstää eteenpäin lapioita, miekkoja, kirveitä ja kuokkia. Siitä eteenpäin samankaltaisia työkaluja ja rakenteita voisi työstää kivestä, metallista tai savesta. Tämän lisäksi Minecraftin pelimekaniikka mahdollistaa etenemisen moneen muuhunkin suuntaan.

Soveltaminen leiriohjelmaksi

Minecraftin pelimekaniikasta löytyy laajasta samoja perusmateriaaleja kuin luonnosta yleensäkin. Näitä työstämällä pelissä menestyy ja voi edetä työstämään lisää muunlaisia materiaaleja. Pelimekaanikasta olisi suhteellisen helppoa soveltaa esim. työpajoja tai työryhmiä seuraavista aiheista:

 • Puutyöt
  Puun hankkiminen on Minecraftissa ensimmäinen eteentuleva tehtävä. Ilman sitä ei pelissä voi kovinkaan helposti edetä. Ensin tulee käsin kaataa puu, josta saa raakamaterialia tuleviin työkaluihin. Puusta työstetään lautaa ja keppejä ja niistä eteenpäin miekkoja, kirveitä, lapioita, hakkuja, soihtuja jne. Työpajassa kaadettaisiin ensin käsivoimin puuta tai kerättäisiin maasta ja näistä tehdyillä työkaluilla pyrittäisiin kaatamaan hiukan isompi puu. Esimerkiksi puusta ja kivestä tehdyillä kirveillä.
 • Kivityöt
  Minecraftissa puutyökaluista siirrytään hyvin nopeasti kivityökaluihin niiden pidemmän kestävyyden sekä työstämisen nopeutumisen vuoksi. Työpajassa pystyttäisiin työstämään esimerkiksi kivistä lohkomalla kiviteriä, joita puuhun yhdistämällä saadaan aikaiseksi kirveitä tai vaikka lapioita. Kivien eri laaduista on helppo lähteä keskustelemaan eri kivilajeista, mineraaleista ja jalokivistä sekä niiden esiintymisestä ja laadusta. Yksi ulottuvuus on työstää konetyökaluilla kivistä esimerkiksi koruja tai näytösluontoisesti näyttää mitä oikeassa elämässä tarvitaan kun rautamalmista sulatetaan rautaa.
 • Jousiammunta tai miekkailu
  Pelissä jousen voi rakentaa puusta ja hämähäkin seitistä. Nuolet rakennetaan sulista, piikivestä ja kepeistä. Työpajassa työstettäisiin jouset ja nuolia, jonka jälkeen ammuttaisiin tarkkuutta joko omalla jousella tai teollisesti valmistetuilla jousilla ja nuolilla.
 • Villa ja huovuttaminen
  Pelissä olevista lampaista saa kerittyä villaa ja tätä villaa värjäämällä saadaan pelissä erivärisiä villapaloja. Villoista voidaan tehdä mattoja, tauluja ja ennen kaikkea pikselitaidetta. Työpajassa voitaisiin kerätä villaa tai näytösluontoisesti keritä lammas. Jatkojalostuksena villaa pystyttäisiin värjäämään ja huovuttamalla tehdä vaatteita, koruja tai panssarin suojia.
 • Elektroniikka/ohjelmointi
  Minecraftissa yksi kivestä saatava ainesosa on redstone ja siitä voidaan jalostaa pelinsisäisiä mekanismejä ja logiikkapiirejä. Pelissä olevat kytkennät pohjautuvat oikean elämän fysiikkaan ja olisikin pieni askel siirtyä tekemään perus-elektroniikkaharjoituksia oikean elämän välineillä.
 • Luonnonsuojelu ja viljely
  Kun pelissä kaataa puun kokonaan, putoaa siitä taimia maahan. Mikäli kaadat alueen kaikki puut, ei pelaajalla ole enää käytössä puumateriaalia. Tämän voi välttää joko menemällä aina kauemmas kaatamaan puuta tai istuttamalla puita uudestaan. Tähän teemaan on hyvin helppoa yhdistään luonnonsuojeluteemoja. Samoin, pelissä istutetaan viljaa, kurpitsoja, kaakaopapuja jne.
 • Leipomistyöpaja
  Pelissä viljaa istuttamalla saa jauhoja, sokeriruokokasvi tuottaa sokeria ja lehmistä saa maitoa. Näistä aineksista voi pelissä tehdä esimerkiksi kakun tai leipää. Työpajassa tutustuttaisiin materiaalien saamiseen oikeassa elämässä ja leipomisen taitoon.
 • Majanrakennus ja arkkitehtuuri
  Pelissä on varsin helppoa rakentaa talo puusta, kivestä tai maasta. Työpajassa voitaisiin tutustua majan rakennukseen tai vaikkapa yksinkertaisen hirsirakenteen työstämiseen. Tämä voitaisiin tehdä valmiista puumateriaalista tai itse kerätystä tai kaatamasta aineesta.
 • Muuta?
  Pelistä voidaan ottaa useita erilaisia teemoja työstettäväksi. Koska pelissä voi tehdä hyvin laajasti itse kaikenlaista, voi jokainen miettiä omaan teemaan sopivia työpajoja. On vaatteiden tai suojahaarniskojen tekemistä, onkimista, kompassin tekemistä, lasin sulattamista hiekasta, karttatyöskentelyä tai kemiaa. Näihin mahdollisuuksiin voi tutustua pelaamalla Minecraftia tai katsomalla esimerkiksi videoita youtubesta. Tämän lisäksi pelissä on monstereita jotka illan nousevat maan pinnalle. Kuinka monella leirillä on öisin ollut jokin pelottelurasti? Creeperin pelko on viisauden alku ja en näkisi kovinkaan huonona ideana tälläisen teeman mukaan ottamiseen leiriä suunnitellessa.

Miksi tälläinen leiri?

Uskoisin että tälläisenä sateisena kesänä on Suomessa ympäri maata lapset ja nuoret seikkailleet Minecraftin maailmoissa. Peli on hyvin suosittu ja sitä pelataan itsekseen ja kavereiden kanssa. Nuorisotyö on aina hyödyntänyt suosittuja teemoja kuten alun esimerkeissä esiin tulikin. Minecraft olisi hyvin vetävä teema ja se yhdistäisi perusluonnontieteen, historian ja ympäristökasvatuksen tavoitteita ja saisi paljon pelaavat nuoret helpommin leirille ulkoilmaan.
Mikäli joku kunnista ottaa haasteen vastaan, olisin mielelläni kuuntelemassa millaisia kokemuksia leiristä vuoden päästä on. 🙂


2 kommenttia on “Kesäleirihaaste 2013”

 1. Mika Martikainen sanoo:

  Tero, tiedätkö onko tällaisia Minecraft-leirejä jo olemassa Suomessa? Jenkeissä näyttää olevan melko runsaastikin tarjontaa esim. http://www.digitalmediaacademy.org/kid-adventure-camps/camp-courses-for-kids/adventures-in-3d-game-design-with-minecraft/

  • Tero sanoo:

   Enpäs tiedä onko olemassa, minun tietooni ei ole kantautunut. Idea on toki edelleen ajankohtainen ja voihan olla että jossain jo samankaltaista tehdään. Lähimpänä tuota on varmaankin Tampereen Bittileiri, kannattaa Kaapo Kososta konsultoida siitä. Bittileiristä löytyy myös tietoa Verken nykyisiltä sivuilta, tätä ei olla päivitetty enää reiluun vuoteen. http://www.verke.org/ajankohtaista/viikon-nakokulma/item/162-pelitoimintaa-seurakunnan-nuorisotyossa
   Lisäksi, Minecraftin ja opettamisen suhteen yksi hyvä tiedonlähde voisi olla Santeri Koivisto TeacherGaming LCC:stä. Pitävät päämajaa Tampereella ja Santeri varmaankin voisi tietää enemmän noista leiri ja peliohjelmointihommista liittyen Minecraftiin.
   Mikäli jotain saat selville niin vinkkaile mullekin, asia kyllä kiinnostaa. 😀


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s