Terkka Assyilla

Silmiäni on vetistänyt ja kutittanut vietävästi jo noin tunnin ajan, niinkin häiritsevästi, että jouduin hieman jaloittelemaan ja käymään wc:ssä heittämässä vettä kasvoille. Se piristi ainakin hetken. Mittasin myös hetki sitten verenpaineen ja ainakin yläpaine oli selvästi koholla, lukemat näyttivät 155/89. Nyt olo tuntuu tokkuraiselta ja motoriikka hidastuneelta, kuin heräisi aamuvuoroon unettoman yön jäljiltä. Korkkaan puolen litran energiajuomapullon ja otan ison kulauksen. Kello on noin vartin yli viisi lauantaiaamuna ja olen valvonut yhtäjaksoisesti noin 20 tuntia. Assembly Winter 2012 ei osoita hidastumisen merkkejä.

Sain ajatuksen 13.1 Tampeerella vieraillessani siellä paikallisilla LANTrekeillä, ottaa selvää miltä viikonlopun lanittaminen ihmiskehossa oikein tuntuu ja mihin asioihin terveydenhoitajan näkökulmasta kannattaa kiinnittää huomiota. Tämän myötä osallistuin 24-26.2.12 Kaapelitehtaalla järjestettyihin WinterAssemblyihin, joka keräsi innokasta pelaajakansaa ympäri maailmaa. Globaalista meiningistä kertoi hyvin 20000$ StarCraft II-turnee, jonka voitto taisi mennä muistaakseni Koreaan.

En varustautunut viikonloppuun kuitenkaan pelkän tietokoneen avuin. Työterveyslaitos lainasi käyttööni Firstbeat BodyGuard-mittarin, joka tutkaili viikonlopun ajan kehoni stressitasoa, sykettä, energiankulutusta yms. Lisäksi käytössäni oli myös omasta takaa verenpainemittari ja verensokerimittari, jotta sain informaatiota reaaliaikaisesti aina tarvittaessa.

Tämä ns. ”lanittaminen” oli minulle itselleni aivan uusi kokemus, vaikka pelaaminen on ollut minulla harrastuksena jo pienestä pojasta lähtien. Terveydenhoitajan näkökulmasta päällisin puolin terveysriskeistä pisti silmään päällimmäisenä unen vähyys ja yletön roskaruuan ja karkin syöminen ja energiajuomien juominen. Aioin kuitenkin osallistua tapahtuman ”hengen” mukaisesti myös herkuttelemaan hetken oman ruokavalioni vastaisesti, koska tällaisissa tapahtumissa ns. ”normaalin” ruokavalion noudattaminen ylipäätään on aika vaikeaa. Hyvältähän ne kahvion hodarit maistuivat, ja söin enemmän kuin yhden.

Kello on 22 minuuttia yli seitsemän, nyt on tullut pelattua yli 12 tuntia putkeen, paria wc-taukoa lukuunottamatta. Pieni jaloittelu piristi kummallisesti ja vaikka olin jo asennoitunut menemään muutamaksi tunniksi nukkumaan, taidan jatkaa pelaamista vielä jonkin aikaa. Verenpaineetkin olivat ”vain” 150/92, nyt kupponen kahvia.

Pelaaminen on harmillisesti arvotettu julkisen terveydenhuollon parissa vielä toistaiseksi suhteellisen negatiiviseksi ja sitä ei ole käsitteenä erotettu raha/uhkapelaamisesta. Ei ole ajateltu, että pelaaminen voi olla aivan yhtä harmitonta ja hyvää ajanvietettä, kuin vaikkapa elokuvat ja musiikki. Pelaamista ei myöskään vielä juurikaan hyödynnetä terveydenhuollossa, vaikka mahdollisuuksia varmasti olisi. Itse kokisin, että jopa taiteen muotona pelit voivat olla yhtä koskettava kokemus kuin hyvä elokuva tai liikuttaa samalla tavalla kuin hyvä musiikki, pelimusiikista puhumattakaan. Pelit sitäpaitsi tutkitusti kehittävät älykkyyttä, sorminäppäryyttä ja muita motorisia taitoja ja sama koukuttava efekti voi olla yhtälailla elokuvissa ja musiikissakin.

Peli tilttaa, ”server disconnect”, pieni ärsytys, mutta yllättävän pitkään toimikin. Paljonkos kello on? 01:32 näköjään…Voisi ehkä hieman jaloitella…

Mittaustuloksista voi todeta, että fyysinen aktiivisuus eli reipas lihastyö jää hyvin vähälle, se jää alimmalle tasolle ja näin ollen tällainen fyysinen inaktiivisuus pitkään jatkuvana altistaa terveenkin elimistön useille terveyshaitoille. Eli kymmenien tuntien pelisessioita täysin putkeen vedettynä kannattaa ehdottomasti välttää lanielämän ulkopuolella. On muistettava, että mukava pelaamisharrastus voikin kääntyä haitalliseksi, jos tarpeellisia taukoja ei oteta huomioon.

Kokonaisuutena kokemus oli mahtava. En kyllä oman fysiikkani puolesta toistamiseen lähtisi aivan yhtä hulluun kokemukseen, kun alkaa ikä jo painaa, mutta mieleen jäi tosi positiivinen vivahde ja minut varmasti löytää kesäAssyilta.

(julkaistu alunperin Pelitaidon vierailijablogissa 5.4.2012)



Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s