Nuorten kohtaaminen ja seksuaalikasvatus verkossa

Verke järjesti perjantaina 30.3. keskusteluluontoisen brunssitilaisuuden teemalla ”Nuoret, verkko ja seksuaalikasvatus”. Paikan päälle tapahtumaan osallistui edustajia seuraavista organisaatioista: Suomi 24, Naisten Linja, Pro tukipiste, Hyvinkään nuorisotoimi ja Helsingin medialukio.

Tilaisuuden aikana etsittiin yhdessä vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä nuorten kohtaaminen seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä verkossa ja verkon välityksellä tarkoittaa? Millaista osaamista se edellyttää? Mitä haasteita, mutta myös mahdollisuuksia seksuaalikasvatus verkossa ja verkon välityksellä sisältää? Tarkoitus oli kuulla toisten työstä, näkökulmista ja kokemuksista ja keskustella yhdessä työn kehittämisen mahdollisuuksista.

Haastavan teeman äärellä

Tilaisuudessa käyty keskustelu antoi hyvin kuvaa siitä, kuinka erilaisissa organisaatioissa, tehtävissä ja toimissa kohdataan hyvin samankaltaisia teemoja ja ilmiöitä. Vaikka keskustelijat tekevät verkkotyötä eri ympäristöissä eri tavoin sekä katsovat seksuaalikasvatuksen teemaa erilaisista vinkkeleistä, tunnistettiin tarve ja tilaus yhteiselle keskustelulle.

Yhteisesti tunnistettiin, että  verkossa tehtävässä nuoria kohtaavassa työssä erityisen haastavaa on rajojen hahmottaminen: Millaisia asioita verkkokeskusteluissa voidaan käsitellä ja millaisia vuorovaikutussuhteita kirjoittamalla voidaan rakentaa? Todettiin, että on vielä hyvin vähän tutkittu, miten nuori kokee kirjoittamalla keskustelemisen eri alan ammattilaisten ja viranomaisten kanssa. Olisi kiinnostavaa ja tarpeellista tutkia esimerkiksi sitä, miten tuen välittäminen ilman fyysisiä eleitä onnistuu ja milloin asiat ovat niin hankalia, monimutkaisia tai kipeitä, ettei anonyymi verkkokeskustelu ole suositeltava toimintamuoto asioiden käsittelyyn.

Nuoren kuunteleminen ja yksilöllinen huomioiminen tärkeää

Tilaisuudessa oli varattu aikaa myös vapaamuotoisille ryhmäkeskusteluille, joiden aikana tilaisuuden osallistujat kokosivat yhteen keskeisimpiä huomioitaan päivän teemaan liittyen. Keskustelujen perusteella verkkotyötä tekevien mielestä tärkeintä ei ole asiantuntemus ja faktatieto seksuaalisuuteen liittyvistä ilmiöistä, vaan se, kuinka työntekijä onnistuu luomaan turvallista tilaa ja aikaa nuoren kanssa käytävälle yhteiselle keskustelulle ja osoittamaan nuorelle luottamusta ja empatiaa verkkoviestinnän keinoin.

Verkossa on valtava määrä erilaista, erimuotoista ja luotettavuudeltaan vaihtelevaa tietoa ja aineistoa seksuaalisuuteen liittyen. Osa tästä tiedosta on ammattilaisten ja luotettavien aikuisten nuorille tarjoamaa, mutta huomattavan helposti lapset ja nuoret saattavat päätyä verkossa myös sellaisen seksuaalisuutta käsittelevän tiedon ja aineiston äärelle, joka ei ole heille ensisijaisesti tarkoitettu. Saatavilla oleva tieto, sen määrä, monimuotoisuus ja hallitsemattomuus, luokin työntekijöiden läsnäololle myös verkkoympäristössä erityisen tarpeen. Tilaisuudessa tuotiinkin esiin kokemuksia, joiden mukaan lapsilla ja nuorilla vaikuttaisí olevan usein tarvetta yksilölliselle ja henkilökohtaiselle keskustelulle luotettavan aikuisen kanssa. Nuoret kaipaavat tilaisuuden keskustelijoiden mukaan erityisesti sitä, että joku turvallinen henkilö kuuntelee nuorta ja pohtii hänen mielessään pyöriviä ihmetyksiä ajan kanssa. Usein nuori kysyy työntekijältä arviota myös oman tilanteensa normaaliudesta, vaikka hän olisikin jo löytänyt aihetta käsittelevää yleistä tietoa muualta verkosta.

Yhteiselle osaamisen kehittämiselle tarvetta

Reilun kahden tunnin aikana keskustelussa päästiin vasta alkuun ja tilaisuuden lopuksi osallistujilla olikin yhteinen näkemys siihen, että päivän aiheesta käytävää monialaista keskustelua ja yhteistä osaamisen kehittämistä tulisi tavalla tai toisella tehdä jatkossa aiempaa enemmän. Päivän keskustelua oli mahdollista seurata myös Verken nettisivuilla ja noin 30 henkilöä olikin mukana etäyhteyden kautta. Etäosallistuminen keskusteluun ei vielä valitettavasti toiminut sujuvasti, mutta tätä haastetta pyritään ratkaisemaan paremmin tulevilla brunsseilla. Onneksi keskustelua voidaan kuitenkin jatkaa edelleen!

Verke kannustaakin aiheen parissa työskenteleviä oman osaamisen ja esimerkiksi julkaistujen materiaalien jakamiseen ja toisten kokemuksista oppimiseen. Mikäli sinulla, blogin lukija, tulee mieleesi huomioita, kysymyksiä tai vinkkejä, jotka voisivat olla hyödyksi verkkotyötä tekeville ja kehittäville toimijoille, kommentoi rohkeasti tähän blogiin tai ota meihin yhteyttä!

Katso päivän keskustelu ja esitysmateriaalit tallenteina

Mikäli kyseinen tilaisuus meni ohitse ja tämä tiivistelmä brunssin annista jäi liian kapeaksi, tilaisuuden tallenteen voi käydä katsomassa Verken sivuilta Bambuserista. Tilaisuuden alustaja verkkoterkkari Pia Tuovinen nosti esille myös useita kiinnostavia materiaaleja, joita seksuaalikysymyksiä työssään kohtaavat henkilöt voivat hyödyntää. Nämä linkit löytyvät Slideshareen tallennetusta Tuovisen diaesityksestä.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s