Harjoittelijana Verkessä

Olen toisen vuoden yhteisöpedagogi-opiskelija Humanistisesta ammattikorkeakoulusta, Nurmijärven kampukselta. Suoritin opintoihini kuuluvan toisen harjoittelujakson Verkkonuorisotyön valtakunnallisessa kehittämiskeskuksessa, Verkessä 9.1.-15.3.2012. Työharjoitteluni teemana oli viestintä- ja mediakasvatus järjestö- ja nuorisotyössä. Harjoitteluni tavoitteina oli tutustua verkkonuorisotyön ja mediakasvatuksen kenttään sisältäen verkkoviestintään ja verkkokirjoittamiseen perehtymisen, nuorten kohtaamisen ja ohjaamisen verkossa sekä nuorison ohjaamisen mediakriittisyyteen ja itsenäiseen tiedonhankintaan verkossa.

Ensimmäisinä päivinä pääsin osallistumaan erilaisiin kokouksiin ja tutustumaan Verken julkaistuun materiaaliin. Näiden avulla opin ymmärtämään Verkeä kokonaisuutena, sen toiminnan sisältöjä ja tarkoitusta. Lisäksi pääsin tutustumaan Verken suuntaan tulevaisuudessa.

Harjoitteluni aikana pääsin myös perehtymään Kompassin nettisivuilla olevaan nuorten Pulmakulmaan vastaamiseen. Pulmakulma on nuorille suunnattu foorumi, jonne voi eri teemojen alle jättää mieltä askarruttavia kysymyksiä tai huolia, joihin Pulmakulmassa työskentelevät ammattilaiset vastaavat. Sain luettavakseni Pulmakulma-vastaajien oppaan, jonka kautta lähdin itse vastaamaan nuorten lähettämiin kysymyksiin. Koin itselleni luontevaksi lähteä ensin vastaamaan opiskelu- ja työasioita koskeviin kysymyksiin. Vastatessani ensimmäisiin kysymyksiin huomasin, että vastaaminen vie paljon aikaa. Kysymys on luettava tarkkaan läpi ja sieltä on nostettava esiin pääkohdat. Useimmiten, kun nuoret kysyvät Pulmakulmassa jotakin asiaa, he helposti jäävät pohtimaan omaa tilannettaan ja kysymystään. Pohdinnan seasta on osattava nostaa esille itse kysymys, mutta vastauksessa on otettava huomioon myös nuoren oma pohdinta. Tavoitteideni myötä käytin vastauksissani mediakasvatuksellista näkökulmaa ja pyrin ohjaamaan nuoria itsenäiseen tiedonhankintaan ja mediakriittisyyteen.

Lisäksi tutustuin Habbo Hotelissa olevaan Netarin nuorisotaloon. Pääsin kokeilemaan netari-ohjaajana oloa omalla harjoittelija-hahmolla. Nuoret huomasivat minun olevan harjoittelija ja tulivat kiinnostuneina kyselemään mistä olen, miten vanha olen ja miksi olen harjoittelijana Habbossa. Tärkeää on olla oma itsensä ja keskustella avoimesti nuorten kanssa. Tärkeää on olla myös tarkkana ja keskittyä, koska nuoria saattaa olla monta samaan aikaan keskustelussa ja jokainen kommentti on huomioitava.

Tehtävänäni oli myös tarkastella Kompassin nettisivujen kesätyö-osiota ja päivittää sen sisältöä. Tutustuin sivustoon ja vertasin sitä muihin kesätyötietoutta jakaviin sivustoihin. Lisäksi perehdyin Pulmakulmassa esiin nousseisiin  kysytyimpiin kesätyökysymyksiin ja kävin läpi nuorten itsensä suunnittelemaa ja totetuttamaa kesätyöopasta. Tätä kautta sain selville, mitä olisi hyvä kertoa kyseisestä aiheesta ja mitä nuoret itse haluaisivat tietää. Sain ohjaajaltani hyviä neuvoja ja ohjeita verkkokirjoittamisesta ja siitä, miten tekstin lisääminen verkkoon tapahtuu teknisesti. Verkkokirjoittamisessa on tärkeää, että tieto on suoraan saatavissa ja nopeasti, koska ihminen tekee jokaisella klikkauksellaan valinnan, jonka myötä hänellä on jo tiettyjä oletuksia ja odotuksia. Internetin yleisenä oletuksena on tiedon löytyminen nopeasti selkeässä ja lyhyessä muodossa.

Harjoittelu oli mielestäni mielenkiintoinen, antoisa ja opettava kokemus. Työskentely harjoittelupaikalla oli pääosin itsenäistä, mutta tehtävien aikana sain tarvittaessa riittävästi tukea ja opastusta. Tavoitteeni otettiin hyvin huomioon tehtäviä laadittaessa ja sain työstäni suoraa palautetta, jonka kautta minun oli helppo kehittää itseäni ja työskentelytapojani. Harjoittelujakson suhteellisen lyhyestä kestosta johtuen en päässyt perehtymään mielestäni niin hyvin näin suureen organisaatioon ja sen toimintatapoihin kuin olisin halunnut. Kokonaisuutena työharjoittelu Verkessä tuki hyvin omia tavoitteitani ja opintojani, sekä täydensi osaamistani käytännön tasolla.

Netta Posti-Ahokas
Humanistinen ammattikorkeakoulu
Yhteisöpedagogi-opiskelija


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s