Verkkoterkkarit kouluttajina: Sosiaalisen median ympäristöt ja verkkopelit

Verkkoterkkarit yhdessä Verken moniammatillisen tiimin kanssa suunnitteli ja toteutti koulutuksen sosiaalisen median saloihin sekä verkkopelaamiseen.  Tilaisuuksia on ollut 6 kpl kevään ja syksyn 2011 aikana. Ne järjestettiin Pelitalolla Nuorten toimintakeskus Hapessa. Kohderyhmänä olivat Helsingin kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat, koululääkärit ja psykiatriset sairaanhoitajat.  Koulutus on tarkoitettu lisäämään kouluterveydenhuollon henkilöstön tietoa sosiaalisesta mediasta  ja siihen on osallistunut tähän mennessä 97 henkilöä. 

Koulutukseen sisältyi tutustuminen muutamiin sosiaalisen median ympäristöihin, kuten Habbo Hoteliin, jonne jokainen loi oman hahmon ja harjoitteli sen kanssa liikkumista ja keskustelemista. Lisäksi käytiin läpi Verkkoterkkari-toimintamallia IRC-Galleriassa, Demissä ja Facebookissa jokainen omalta koneeltaan ympäristöihin tutustuen. Halusimme myös tuoda esille moniammatillisen toimintamme ja siitä saatavat hyödyt työntekijöille sekä esitellä Verken toiminta-ajatuksia. Lopuksi osallistujat pelasivat Pelitalon työntekijän opastamana Team  fortress 2-verkkopeliä, joka on helpohko ryhmän kanssa tapahtuva taistelupeli. Havaittavissa oli, että verkkopelaaminen jakoi mielipiteitä jyrkemmin kuin sosiaalisen median käyttäminen yleensä.  Keräsimme palautetta Digium-kyselyllä ja lisäksi saimme välitöntä palautetta mm. jatkokoulutuksen tarpeesta.

Osallistujat olivat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä koulutuksen sisältöön. Joillekin ympäristöt (Demi, IRC-Galleria, Facebook ja Habbo Hotel) olivat täysin tuntemattomia ja herättivät kiinnostusta, kun niihin pääsi ohjatusti tutustumaan. Seuraavassa osallistujien palautetta koulutuksesta:

” Voin informoida nuoria minne mennä.”

”Helpompi ymmärtää nuorten ja lasten maailmaa. Voin esim katsella mistä demin palstalla puhutaan ja pysyä näin ajantasalla nuorten jutuissa.”

”Lisäsi ymmärrystä pelaamisesta eli mm. Miltä se oikeasti tuntuu, miksi siihen saattaa jäädä koukkuun, mitä vaikutuksia sillä on. Itselleni ”peli jäi päälle ” siten, että illalla palautui pelikokemukset-ampuminen mieleeni, huh! Onneksi Habbohotelli oli ns. Viaton kokemus ampumisen vastapainona.”

”Nyt tiedän paremmin, mitä asioita lapset ja nuoret tekevät tietokoneella. Helpompi keskustella asioista. Voi entistä enemmän ohjata lapsia ja nuoria verkkoterkkarille asioissa, joista on vaikea keskustella kasvotusten.”

 Koemme että tällaisille koulutuksille olisi tarvetta eri ammattiryhmissä. Tulevaisuudessa terveydenhuollossa tarvitaan mielestämme myös matalan kynnyksen palveluja, jotka eivät vaadi sähköistä kirjautumista, vaan olisivat omahoitosivustojen ja potilaskirjautumisen välissä. Ennen kuin sosiaalisen median käyttö eri muodoissaan on osa perustyötä, tarvitaan ajantasaista ja riittävän hyvin räätälöityä koulutusta, jossa itse pääsee kokeilemaan erilaisia tapoja toimia verkossa. Omakohtaisen kokemuksen kautta on myös mahdollista reflektoida omia asenteitaan ja ennakkoluulojaan esim pelaamisen suhteen.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s