Pyrkimys valtakunnallisuuteen

Live-striimaus käynnissäVerkessä otetaan ajatus valtakunnallisuudesta vakavissaan.  Suomen laajuus maantieteellisesti sekä isot erot kuntien välillä tuottavat kuitenkin suurta pohdintaa toimintojen ja tapahtumien järjestämisessä. Verke sijaitsee fyysisesti Helsingissä, mistä johtuen tapahtumat ovat helpointa järjestää lähellä ns. pääkallopaikkaa. Tämä asettaa kuitenkin kunnat eriarvoiseen asemaan, Helsinkiä lähellä olevat pääsevät osallistumaan helposti, kun taas kauempaa tulevilla on monesti esteenä matka sekä aika. Tähän ongelmaan yritämme löytää ratkaisuja, ja ensimmäinen keino on kaikkien tapahtumien ja koulutusten taltiointi sekä live-striimaus. Tahdomme tällä keinoin olla mahdollistamassa sen, että Verken tuottama asiantuntijuus olisi kaikkien saatavilla maantieteellisestä sijainnista riippumatta.

Ensimmäinen tapahtuma, mikä Verkessä striimattiin virallisesti suorana lähetyksenä verkkoon, oli avajaiset. Tapahtumaa seurasi paikan päällä noin 130 henkilöä ja verkon välityksellä noin 200. Tämä kertoo siitä, että tällaiselle palvelulle on tilausta. Lähetystä ei rajattu millään tavalla vain Verken yhteistyökumppaneille, vaan sitä pystyi katsomaan kuka tahansa.  Koko lähetys tallentui myös jälkeenpäin katsottavaksi ja tähän mennessä (25.10.2011) videota avajaisista on katsottu 316 kertaa.

Ennen avajaisia testasimme kalustoa ja striimasimme Helsingin nuorisoasiankeskuksen henkilökunnalle pidetyn Facebook-koulutuksen. Kyseisen koulutuksen taltiointi on avajaisten tapaan katsottavissa myös jälkikäteen Bambuser-palvelussa.

Avajaisissa keskustelukanavana toimi Twitter. Twitterissä kaikki viestit tunnisteella #verke11 heijastettiin avajaistilassa valkokankaalle, sekä ne ilmestyivät myös lähetyksessä videon oikeaan alareunaan. Twitter on yleisesti käytetty kommentointi- ja etäosallistumisväline erilaisissa tapahtumissa ympäri maailman. Twitter ei saanut kommentointikanavana kovinkaan suurta huomiota, ja tulemme miettimään seuraavissa tapahtumissa vaihtoehtoisia muotoja osallistua omilla kommenteilla tapahtumaan etänä. Mikäli jollakin teistä on hyviä kokemuksia etäosallistumiseen mahdollistavista sivustoista tai työkaluista, niin ajatuksia ja kokemuksia otetaan mielellään vastaan, esimerkiksi tämän blogikirjoituksen kommenteissa.

Tiedusteluita ja kyselyitä on tullut Verken käyttämästä tekniikasta ja seuraavassa on lyhyt kuvaus siitä, miten striimaus toteutettiin teknisesti. (Mikäli tekniikka ei kiinnosta kannattaa hypätä suoraan viimeiseen kappaleeseen tekstissä.) Koneena oli MacBook Pro 15” ja siihen oli yhdistetty pääkameraksi Firewire liitännällä Sony hvr-a1e hdv videokamera. Lisäksi tietokoneessa oli kiinni 20 metrin johdon päässä web-kamera, mistä saatiin kuvaa salin takaosasta. Äänet lähetykseen tuli suoraan tilan omasta äänijärjestelmästä. Äänet oli johdettu kameran kautta tietokoneeseen, näin vältyttiin mahdolliselta viiveeltä äänen ja kuvan välillä.

Koko komeutta ohjasi Wirecast-ohjelmisto. Näiden lisäksi lähetykseen saatiin kaapattua Wirecastin Desktop Presenter ohjelmalla kuvaa (PowerPoint-esitykset) esittäjien käyttämästä tietokoneesta sekä tanssipelissä olleesta koneesta. Desktop Presenter -ohjelma kaappasi kuvaa lähiverkon kautta kyseisistä tietokoneista. Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki, vaan Twitter-viestit haettiin kootusti kolmannesta tietokoneesta ja kaikki ruudun oikeassa alareunassa näkyneet viestit poimittiin TweetDeck -ohjelmaa apuna käyttäen.

Kyseessä oli varsin iso kokoonpano, ottaen huomioon että kyseessä oli ensimmäinen virallinen lähetys. Virheiltä ja pieniltä kömmähdyksiltä ei voitu välttyä. Lähetystä tarkkaan seuranneet saattoivatkin huomata, että ainakin kerran Leena Ruotsalaisen puhuessa ruudulla luki virheellisesti Leena Tuuttila. Tämän lisäksi kesken lähetyksen päätettiin näyttää kootusti kaikki Twitter-viestit katsojille ja tuossa vaiheessa äänen kanssa oli pienoista ongelmaa, asetuksissa oli jäänyt päälle väärä äänilähde. Kokonaisuudessaan näistä pienistä mokista huolimatta lähetys sujui hyvin ja antoi uskoa sille, että kyseiselle työtavalle on tarvetta. Virheistä myös oppii parhaiten(?), joten seuraavalla kerralla osataan valmistautua entistä paremmin.


2 kommenttia on “Pyrkimys valtakunnallisuuteen”

 1. Sehän näytti oikein hyvältä, juuri katsellut läpi taltiointia päivän tapahtumista. Tällaiset jaetut kokemukset tapahtuman streamauksen järjestämisestä ovat kultaakin arvokkaampia, kiitokset siis dokumentoinnista myös tekniikan puolelta.

  Kaipailitte parempaa palautekanavaa etäosallistujille? Yksi varteenotettava vaihtoehto voisi olla CoveritLive ( http://www.coveritlive.com/ ). Näytti oikein toimivalta ainakin Norjan pisimmässä livestreamauksessa Hurtigrugen -laivalta, omakohtaisia kokemuksia vasta yhden tapahtuman osalta, mutta voi jo varovaisesti suositella:

  + Twitter -integraatio
  + Kuvien ja videoleikkeiden syöttäminen ”virtaan” tekstin lisäksi
  + Pikakyselyt
  + Kommenttien moderointi
  + Mobiilisovellukset sekä Androidille & iPhonelle
  + RSS syötteet
  + Myös mainospohjainen, täysin ilmainen vaihtoehto

 2. Marcus sanoo:

  Kiitos @vousa palautteesta ja tuosta coveritlive vinkistä. Pitää ottaa tetaukseen kyseinen ohjelma. Muutama isompi tapahtuma on tulossa vielä ennen loppuvuotta, mitkä pitäisi striimata.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s