Facebook-profiili

Alkukeväästä alkoi Netariin tulemaan yhteydenottoja nuorisotyöntekijöiltä, joiden Facebook-työprofiili oli poistettu FB:n toimesta aivan yllättäen. Muutaman viikon sisällä tietoomme tuli noin 20 tapausta ympäri Suomen. Tapaukset olivat varsin valitettavia, sillä moni työntekijä menetti tuossa yhteydessä arvokkaita kontakteja nuoriin. Useilla oli useita satoja nuoria kavereinaan ja Facebook saattoi olla ainut paikka missä nuorten kanssa pidettiin yhteyttä. Alkujärkytyksestä toivuttua asiaa ryhdyttiin tarkastelemaan lähemmin ja selvittelemään syitä ja taustoja asialle.

Lähtökohtana on ollut ja on vieläkin se, että monet ovat luoneet itselleen kaksi profiilia Facebookkiin, työ- ja henkilökohtaisen profiilin. Tämä ihan käytännön syistä:

 • Halutaan erottaa työ ja vapaa-aika
 • Ei haluta että omat henkilökohtaiset asiat vahingossa vuotavat asiakkaille
 • Halutaan pitää yhteyttä nuoriin
 • Halutaan keskustella reaaliaikaisesti FB:n chatin kautta tai yksityisviesteillä
 • Kuntien tai nuorisotoimen ohjeistukset edellettävät erillisen työprofiilin luomista

Noin 1,5 vuotta sitten Netari, Porin kaupungin nuorisotoimi sekä Hyvinkään nuorisopalvelut laativat yhteisen oppaan Facebookin käytöstä nuorisotyössä. Tuossa oppaassa myös kannustettiin luomaan erillinen työprofiili Facebookkin. Tuolloin oli kyllä tiedossa, että henkilöllä ei saa olla kahta profiilia, mutta sen ajateltiin olevan varsin pieni asia sen rinnalla mitä hyötyjä tällaisella työprofiililla voitaisiin saavuttaa. Kaikki menikin mallikkaasti kunnes Facebook alkoi sulkemaan työprofiileita.

Tämä oli hyvä opetus siinä mielessä, että vaikka tarkoitus usein on hyvä, niin silti sivustojen ja palveluiden käyttöehtoja tulee noudattaa, mikäli niissä haluamme toimia. Jos tuo kyseinen opas laadittaisiin tänään, niin se teksti ja sisältö olisi varmasti erilainen. Virheistä opitaan. Mutta onko oppi välillä liian kovahintainen?

Ajatellaan tapauksia joissa työntekijällä on ollut satoja nuoria kavereina työprofiilissa. Kun Facebookille on käynyt selville, joko ilmiannon tai heidän omien algoritmien kautta, että kyseessä on työprofiili tai kaksoisprofiili sulkevat he sen. Facebook määrittelee erilaiset käyttörikkomukset karkeasti jaoteltuna kahteen luokkaan; vakaviin- ja pieniin rikkeisiin.  Näiden profiilitapausten kohdalla on kyse vakavasta rikkeestä, josta Facebook ei ole käyttöehtojen mukaan edes velvollinen varoittamaan millään tavalla. Työntekijä menettää arvokkaat kontaktit nuoriin ja nuoret huomaavat jossain vaiheessa, että työntekijää ei enää olekaan heidän kaverilistallaan. Nuorissa tämä varmasti herättää kysymyksiä, pettikö työntekijä hänet, minne työntekijä on kadonnut ja niin edelleen. Joissakin tapauksissa työntekijä on laatinut uuden profiilin ja yrittänyt löytää nuoret uudestaan kavereiksi ja viestittää heille, että mistä oikein oli kyse. Jälleen ollaan kuitenkin samassa tilanteessa, kun lähdettäessä, vaarana on että profiili suljetaan uudestaan ja kaikki alkaa taas kerran alusta.

Fanisivu

Työprofiileja varten Facebookilla on olemassa ns. fanisivut. Fanisivuja tai yrityssivuja voidaan luoda työntekijöille, julkisuudenhenkilöille, satuhahmoille tai vaikka yrityksille. Fanisivu on kuitenkin toiminnoiltaan varsin erilainen verrattuna profiiliin. Fanisivulta puuttuvat nuorisotyöntekijän kannalta olennaisimmat toiminnot, kuten chat ja yksityisviestit sekä mahdollisuus pyytää nuoria kaveriksi. Fanisivuilla nuoren pitää päättää haluaako hän tykätä työntekijän sivusta ja näin seurata mitä työntekijä kirjoittaa. Kaikki vuorovaikutus fanisivuilla tapahtuu julkisesti seinän kautta.

Työprofiileja löytyy Facebookista pienellä haulla valtavat määrät ja osa on selkeästi sellaisia mitkä voisi muuttaa Fanisivuksi ilman sen kummempia perusteita. Välillä kyse onkin pelkästä tietämättömyydestä, kun työprofiileja on luotu.  Työprofiilien muuttamiseksi fanisivuksi on Facebookissa valmiit työkalut, jotka siirtävät myös kaverit uuden fanisivun tykkääjiksi.

Henkilökohtaisen profiilin käyttäminen

Yksi vaihtoehto on käyttää henkilökohtaista profiilia myös työasioissa. Tässä tulee eteen kuitenkin varsin paljon ongelmakohtia. Ensinnäkin miten erottaa työ ja vapaa-aika ja miten rajata oma profiili oikein. Facebookissa on mahdollista tehdä erialisia listoja ja tehdä vaikka yksi lista missä on kaikki omat kaverit ja toinen lista missä on kaikki työkontaktit. Asetuksista voidaan rajoittaa, että työlistalla olevat eivät näe kuvia tai videoita ja että he näkevät vain ne päivitykset mitä juuri tuolle listalle jaetaan. Tällainen vaati kuitenkin tarkkuutta, että vahingossakaan mikään ei mene väärän listan tietoisuuteen ja lisäksi on otettava huomioon, että Facebook ei ole aukoton järjestelmä ja välillä saattaa Facebookin asetukset muuttua itsestään ja vahinkoja tapahtua. Tai voi käydä niin, että itse on jakanut kuulumiset vaikka viikonlopun festareilta vain omille kavereille, mutta joku jakaakin tuon päivityksen eteenpäin ja siitä syystä se päätyykin työlistan nähtäväksi, kuten eräs opettaja ulkomailta kirjoittaa.

Ei pelkästään Suomessa

Tämä ongelma työ- ja henkilökohtaisten profiilien suhteen ei ole pelkästään Suomalaisten ongelma vaan se koskettaa isoa määrää henkilöitä ympäri maailman. Samaan aiheeseen liittyy myös keskustelu siitä, että Facebook sallii ainoastaan profiilin luomisen omalla oikealla kokonimellä, ei siis lempinimellä, ammattinimikkeellä tms. Aiheesta kirjoitettiin mediassa ja blogeissa paljon, kun erään Kiinalaisen bloggaajan profiili suljettiin.

Miten pitäisi toimia?

Tähän kysymykseen ei ole mitään yksiselitteistä vastausta. On puhuttu siitä, että Facebookille pitäisi kirjoittaa ja pyytää lupaa. Henkilökohtaisesti en usko, että sillä on mitään merkitystä. Maailmalta löytyy paljon vastaavanlaisia tapauksia ja niistä on kirjoitettu satoja ellei tuhansia sivuja uutisia ja blogeja ja anomuksia Facebookille, mutta mitään ei ole tapahtunut. Kyse on Facebookin periaatteesta, he omistavat palvelunsa ja määräväät ehdot siellä olemiselle. Kannattaa tutustua Danah Boyd:n kirjoitukseen aiheesta.

Se miten nuorisotyötä tulisi Facebookissa tehdä on laajemman keskustelun arvoinen asia – vai tulisiko sitä tehdä siellä laisinkaan.  Keskustelu voidaan varmasti aloittaa tässä blogissa, mutta jatkoa yhteiselle keskustelulle tarvitaan. Mikä on sinun näkemyksesi tai kokemuksesi aiheesta?


4 kommenttia on “Facebook-profiili”

 1. […] Facebook profiili […]

 2. onnistunut huijaamaan naamakirjaa sanoo:

  Miten olisi eri sähköposti osoitteisiin luodut tilit työ/vapaa-aika, itse olen käyttänyt neljä vuotta ongelmitta. Toisessa oma nimi, toisessa fanisivun tyyppinen tarkoitusta osoittava nimi. Uskon että kumpaakaan kyseisistä tileistä ei tulla koskaan sulkemaan

 3. Irc-galleriassa tätä ongelmaa ei ollut. Miksi kaikki aikuiset on vaan Facebookissa? Onko unohduttu, että on olemassa koko muukin nettimaailma. Oma blogia voi pitää ihan samalla periaatteella ja linkittää Facebookiin. Eikös Facebook ole enemmän aikuisten juttu? Onko nuoret enää nykyään siellä kovin paljon?

 4. Koko ongelman ydin on siinä, että niitä käyttöehtoja ei ole luettu kun on otettu palvelu käyttöön. Kun on tyhmä pää niin muukin ruumis kärsii 😉

  Toinen olennainen moraaliongelma on se, onko oikeutettua pönkittää ihmisten henkilötietoja hyvin härskisti käyttävää yhdysvaltalaisyritystä veronmaksajien rahoilla? Valta-aseman pönkittäminen samalla antaa ainakin hiljaisen hyväksynnän sille, että kaikkien tulee kritiikittä siirtää some-kommunikaationsa ulkomaisten yritysten hoidettavaksi. Minua tällainen oudoksuttaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s